Dichtbij: Amsterdamse Waterleidingduinen

Op één van de eerste zondagen van het nieuwe jaar had ik zin om er lekker op uit te gaan. Want na een fijne reis naar Stockholm, werd ik bij terugkomst wel gelijk weer geconfronteerd met het feit hoe vol en druk Nederland soms eigenlijk is. Elk plekje in de Randstad wordt voor mijn gevoel gebruikt voor huizen of bedrijven. Toch is er een mooi gebied in de Randstad waar je de drukte even kunt ontglippen en waar je volledig kunt genieten van de natuur. Ik heb het over de Amsterdamse Waterleidingduinen.

Amsterdamse waterleidingduinen - Cup of Lisa

Op die zondag toen ik ben geweest, was het echt prachtig winters weer. Een zon, een strak blauwe lucht en slechts 2 graden tikte de thermometer aan. We vertrokken op tijd, zodat we er zeker van zouden zijn dat het niet te druk zou zijn. De Amsterdamse Waterleidingduinen is gelegen tussen Zandvoort en Noordwijk en heeft vier ingangen:

 • Panneland in Vogelenzang
 • Oase in Vogelenzang
 • Zandvoortselaan in Zandvoort
 • De Zilk in De Zilk

Wij kozen voor de eerste optie en deden er ongeveer 30 minuten over met de auto. Voor de toegang van het park en het parkeren betaal je 2 euro, maar dan kun je wel zo lang als je wil genieten van de wandelroutes en de natuur.

Damherten Amsterdamse Waterleidingduinen - Cup of Lisa

Het leuke aan dit gebied is dat je van de paden af mag gaan en dat je dus de vrijheid hebt om door de bossen te lopen. Wij hebben die dag zoveel damherten gezien; dat blijft gewoon bijzonder en leuk. Voor de liefhebbers van fotografie kun je hier echt losgaan met je camera. Naast de vele herten zijn er ook verschillende vogelsoorten en als je geluk hebt, kun je zelfs een vos tegenkomen.

Mijn tips voor dit uitje:
– doe goede wandelschoenen aan, zodat je gemakkelijk in de bossen kunt lopen. Ik heb namelijk echt veel mensen gezien die op hun goede zondagse schoenen waren gekomen. Ik raad het je sterk af.
– neem een camera mee. Er zijn zoveel mooie plekjes voor mooie foto’s.
– neem zelf drinkwater mee. Er is wel een restaurantje bij de ingang, maar tijdens het lopen kom je niets meer tegen.
– vertrek vroeg en zorg dat je er rond een uur of 10 / 11 er bent. Op die manier ontloop je de drukte. Het blijft natuurlijk wel nog steeds Nederland. 😉

Amsterdamse Waterleidingduinen - Cup of Lisa

Ben jij er al eens geweest? Deel je ervaringen hieronder! 🙂

3 reacties Voeg uw reactie toe

 1. samvdkamp schreef:

  Ik wandel er regelmatig met mijn grootouders. We vinden het alle 3 heerlijk en natuurlijk kijken we goed of we herten zien!

  Liked by 1 persoon

  1. Cup of Lisa schreef:

   Wat leuk! Ja ik ben het helemaal met je eens: het is een heerlijk gebied om te wandelen! Dank je wel voor je reactie! 😊

   Liked by 1 persoon

 2. K.Slottje schreef:

  Mooie foto’s! Zijn er diverse keren geweest. Heel fraai gebied maar niet op zondagmiddag gaan!Aantal jaren geleden lagen er veel kadavers. Er waren veel te veel herten voor dat oppervlak en daardoor te weinig voedsel. Herten veroorzaakten bovendien veel schade en de verkeersveiligheid kwam in het geding. Eindeloze discussies over het beheer middels afschot. Zelfde discussie speelt ook in de Oostvaardersplassen in Flevoland. Inmiddels is er eindelijk een regeling voor dit gebied. Voor geinteresseerden :
  awd.waternet.nl
  Dossier Damherten

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s