Het sprookjesachtige Stockholm

De decembermaand achter de rug en het nieuwe jaar in het vooruitzicht. Ik had wel zin om er weer even lekker tussenuit te gaan. Stockholm was de ultieme citytrip om, vreemd genoeg, even tot rust te komen. Ons hotel stond midden in de stad wat ideaal was om de stad te leren kennen. Ik neem je mee in het gezellige en bijzondere Stockholm!

Highlights 

Elke stad kent zijn bekendste plekken die je gezien moet hebben. Zo geldt dat ook voor Stockholm. Ik beschrijf hieronder mijn persoonlijke top 5.

1. Gamla Stan
Dit gedeelte van de stad wordt ook wel ‘de oude stad’ genoemd. Zodra je een stap zet in deze gezellige, knusse straten begrijp je gelijk waarom het deze naam draagt. Het heeft veel koffietentjes en winkeltjes waar je graag even naar binnen loopt. De drukste straat, ofwel de toeristische straat, is de Västerlanggatan. Ik zou je zelf persoonlijk aanraden om door een straat er naast te gaan lopen, omdat de kans dan groot is dat je weinig mensen tegen het lijf loopt. Het is namelijk bewonderenswaardig hoe rustig de stad is in vergelijking met onze steden in Nederland. Daarnaast kun je op die manier ook echt de tijd nemen om van de gekleurde,mooie bouwstijl te genieten.

Stockholm - Gamla Stan - cup of lisa      Stockholm - Gamla stan - cup of lisa

2. Boottocht voor het archipel Stockholm
Het valt misschien in eerste instantie niet zo op, maar Stockholm bestaat uit ontzettend veel eilanden die allemaal verbonden zijn met bruggen. Om een goed beeld te krijgen van al deze eilanden zou ik je aanraden om een boottocht te doen. Deze vertrekken in de haven bij Östermalm, duren gemiddeld 2 á 3 uur en kosten ongeveer 25 euro per persoon. Let wel op: in de zomer gaan deze boten heel vaak en in de winter een stuk minder vanwege de kou. Maar ook wij hebben in de winter wel gewoon een boottocht kunnen doen dus het is wel degelijk mogelijk!

Stockholm - Zweden - cup of lisa  Stockholm - Gamla stan - cup of lisa

3. Djurgården
Dit eiland kenmerkt zich voornamelijk door de bossen en parken die het heeft. Het is gewoon typerend voor deze heerlijke stad dat je de ‘drukte’ even kunt ontglippen door hier een grote wandeling te doen in de natuur. De stad is ook erg kenmerkend voor kunst en cultuur. Je vindt dan ook veel musea op dit eiland zoals het bekende Vasamuseum en Skansen. Beide museums geven een beeld weer over de Zweedse geschiedenis.

4. Södermalm
Dit eiland ligt wat hoger gelegen dan de andere eilanden en heeft daarom soms best steile hellingen. Ook hier is de sprookjesachtige bouwstijl niet te missen en kun je genieten van de kleurrijke huizen. Södermalm is kenmerkend voor de hippe koffietentjes en heeft ook een beetje een ondeugende uitstraling door hier en daar wat graffiti te vinden. Neemt niet weg dat de stad in het grote geheel ontzettend schoon is.

Sodermalm - Stockholm - cup of lisa

5. Norrmalm
Wij sliepen in dit gedeelte. Op dit eiland vind je heel veel winkels en je kunt hier dan ook zeker goed slagen! Daarnaast is het voor alle foodbloggers/foodvloggers onder ons een perfecte plek om de foodhallen te bekijken. Grote ruimtes waar heel veel verse producten te scoren zijn.

Natuurlijk is er in Stockholm nog veel meer te doen. Er zijn heel veel musea en veel mooie oude gebouwen zoals het Stadhuis. Als je graag met je camera aan de slag gaat, dan is dit een fijne plek voor jou.

Stockholm - cup of lisa

Praktische info

Ben je al helemaal om en kun je niet wachten om een ticket te boeken? Denk dan nog wel even aan deze praktische tips waar je aan moet denken als je er naar toe wil gaan:

– In de winter is het licht van half 9 in de ochtend tot ongeveer 3 uur in de middag. Dit was voor mij echt heel vreemd toen ik dit voor het eerst meemaakte. Hou er dus rekening mee dat de zon in de winter vroeg en in de zomer laat ondergaat.
– Zweden is lid van de Europese Unie maar heeft toch de Zweedse kroon als munteenheid. Je kunt hier overigens overal heel goed betalen met je pinpas of creditcard. Veel losgeld hoef je dus niet op zak te hebben.
– Overal in de stad is het openbaar vervoer heel goed geregeld. Met behulp van een speciale kaart kun je, door er geld op te zetten, gemakkelijk met elk vervoersmiddel (denk aan de bus, metro, trein en tram) meereizen. Deze kun je bij elke 7-eleven kopen.
– Wij hebben zelf geen gebruik gemaakt van het openbaar vervoer, omdat alles goed te bewandelen is. Wij verbleven vlak naast het centraal station en dat zou ik je ook zeker kunnen aanraden. Denk wel even aan goede wandelschoenen!
– Ze spreken ontzettend goed Engels dus je kunt jezelf gemakkelijk verstaanbaar maken.
– Vanaf het vliegveld gaat een directe trein (de Arlanda Express) naar het centraal station van Stockholm. Deze is schoon, netjes en comfortabel. Erg aan te raden dus!

Ik heb ontzettend genoten van deze korte trip naar het noorden. Ik kan niet wachten om ooit nog eens naar Zweden te gaan. Ben jij al eens een keer naar Zweden en/of Stockholm gegaan? Laat het mij weten in een reactie hieronder en deel je ervaring! 🙂

Stockholm - Zweden - cup of lisa

5 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Marloes schreef:

  Ik ben dol op Stockholm 💖 als wij er een weekend zijn kopen we altijd een 72uurs pas voor het ov, heel goedkoop en kun je precies het hele weekend reizen 😊 het vasamuseet is ook een aanrader en het middeleeuwen museum (gratis)

  Liked by 1 persoon

  1. Cup of Lisa schreef:

   Wat leuk! Je bent dus al vaker er geweest? Handige tips! Die zijn zeker fijn om erbij te hebben! 😊😊

   Like

 2. Kees Slottje schreef:

  Heel leuk geschreven met mooie foto’s.
  Ik ben er ook geweest en ik heb het ook zo ervaren.

  Liked by 1 persoon

  1. Cup of Lisa schreef:

   Dank je wel!😊😊

   Like

 3. karinhaarblog schreef:

  Wat leuk , dank je wel 😃

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s