Een onvergetelijk bezoek aan Oradour-sur-Glane

Ben jij iemand die een grote fan is van geschiedenis? Dan zul jij deze bestemming gaan waarderen. Ik heb het over het Franse Oradour-sur-Glane. Dit plaatsje, dichtbij Limoges, wordt gekenmerkt door een gruwelijke misdaad in de Tweede Wereldoorlog. Ikzelf heb dit plaatsje op een prachtige zomerse dag bezocht en ik neem je mee in mijn verhaal. 

Wat in eerste instantie een Franse woonplaats was, is nu een monument geworden. De geschiedenis van dit plaatsje kende ik helemaal niet, totdat mijn schoonvader er over begon. Het zou een compleet verhaal worden na ons bezoek in Normandië waar wij al veel van de oorlogsgeschiedenis hadden gezien. Het bloedbad van Oradour-sur-Glane wordt het genoemd. Op 10 juni 1944 werden 642 mensen vermoord door het Duitse leger. Het was Charles de Gaulle die er voor zorgde dat de restanten van de plaats zouden blijven bestaan. Nu publiekelijk voor iedereen die eens een stap wil zetten in dit toenmalige oorlogsgebied.

Veel had ik er niet over gelezen, maar de verhalen worden al snel duidelijk door het museum waar je eerst doorheen gaat voordat je een stap kunt zetten in deze verlaten plaats. Als een soort wraakactie op het Franse verzet, omsingelde het Duitse leger Oradour. Ze lieten alle inwoners op het marktplein verzamelen waarna ze vervolgens de vrouwen en kinderen scheidden van de mannen. De vrouwen en kinderen werden in de kerk gestopt. Je kan wel invullen wat er daarna gebeurden. Slechts 6 mensen hebben deze aanval overleefd.

Oradour

Oké, ik geef toe: misschien niet het meest gezellige verhaal. Maar als je graag naar cultuur snuift, is dit plaatsje absoluut de moeite waard! Het was deze dag ontzettend zomers: de zon scheen, geen wolkje aan de lucht en de thermometer gaf 32 graden aan. Als je door de straten loopt, zie je verroeste auto’s staan. In de huizen kun je nog resten van bedden en naaimachines vinden. Dat doet mij even weer doen beseffen dat het toen een hele andere tijd was: de mensen gingen niet winkelen, maar maakten hun eigen kleding. Vreemd om te zeggen, maar eigenlijk zag het eruit alsof het een gezellig dorpje was met scholen en kleine winkeltjes.

Op een moment toen ik even afgedwaald was, zag ik mijn schoonouders praatten met een Franse oude dame. Het was lastig om het gesprek te voeren vanwege taalverschillen, maar oppervlakkig was het zeker niet. Ze vertelde ons dat zij nu 85 jaar was en dat zij op één van de scholen had gezeten in deze plaats. Ze liet ons de school zien, die nu nog bestond uit slechts een paar omgevallen muren. Deze mevrouw vertelde dat zij op de dag van het drama af had gekeken bij een vriendin naast haar. De leerkracht was kwaad en had haar voor straf naar huis gestuurd. Een geluk bij een ongeluk, want dit bleek uiteindelijk haar redding geweest te zijn. Terwijl haar broertjes en zusjes nog op die school waren, heeft zij het overleefd. Je begrijpt hoe emotioneel ze was.

Oradour cup of lisaOradour cup of lisa

Wat een bijzonder toeval dat wij tegen een overlevende aanliepen. Ik vroeg later aan mijn schoonouders waarom zij tegen hun begon te praten over haar verleden. Wat bleek? Ze was boos geworden op twee mensen die midden in Oradour de behoefte hadden om een ontzettend blije selfie te maken. Ze was zo boos en verdrietig dat ze even haar emotie kwijt moest en begon toen te praten tegen mijn schoonouders. En eerlijk gezegd, ik begrijp haar emoties volkomen.

Een plaatsje helemaal niet zo bekend, maar heeft zoveel geschiedenis in zich. Een absolute aanrader voor elke reiziger die graag naar cultuur en geschiedenis snuift! Mijn bezoek zal ik niet snel meer vergeten in ieder geval.

Reistype: autovakantie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s