Normandië: een reisje terug in de tijd

Ben je op zoek naar een culturele reis die niet al te ver van huis is? Dan is het Franse Normandië iets voor jou! Een bijzondere streek vol met verhalen en herinneringen. Met de auto gemakkelijk te bereiken. Ik neem je mee!

Na een rit van ongeveer 8 uur kwamen wij aan bij onze schattige Gîte in Normandië. Een Franse mega boerderij uit circa 1700 met een Nederlands tintje verwelkomt ons. Familie de Haan uit Friesland woont hier nu al een aantal jaar en verhuurt nu ook de overige ruimte die deze boerderij heeft. Een ontzettende aanrader om een plek als deze te kiezen als je verblijf. Het geeft je net wat meer kijk in de Franse cultuur.

Cup of Lisa - Normandië

Wat te doen in Normandië?

D-day. Normandië staat helemaal in het teken van de Tweede Wereldoorlog en D-day. Het is zeker aan te raden om je eerst even in te lezen. Ik werd een beetje in het diepe gegooid en dan heb je iets meer tijd nodig om de zaken goed te begrijpen.

Echte hotspots die je moet zien, zijn de stranden ‘Utah Beach’ en ‘Omaha Beach’ (de Amerikaanse termen die de geallieerden hebben gegeven aan deze kusten). Op Utah Beach moet je eigenlijk vlak voordat je bij het museum bent langs de kust stoppen. Daar is een monument aangelegd en er zijn daar nog heel veel bunkers te vinden. Deze liggen pal aan het strand en wat nog misschien belangrijker is: veel minder toeristisch!

Normandië - cup of Lisa IMG_1279

Wat voor mij ook ontzettend indrukwekkend is geweest, is het Pointe du Hoc. Een kust met hoge kliffen waar de Amerikanen omhoog probeerden te klimmen. Ook hier zijn nog veel bunkers in tact en je kunt de schade van de bommen nog goed in het landschap terug zien.

Dan als laatste zou ik de American Cementary en de Duitse begraafplaats niet overslaan als ik jou was. Met op het ene terrein prachtige, dankbare en witte kruizen ter nagedachtenis en op het andere terrein slechts kleine, sombere gedenkstenen voor de Duitse soldaten. Het contrast is erg bijzonder.

Cup of Lisa - Normandië

Franse cultuur. Heb je even genoeg van alle sombere gedachtes van de oorlog? Dan biedt Normandië ook gewoon een prachtig landschap om van te genieten. Met schattige plaatsjes als Bayeux of andere kleine lokale dorpjes kun je echt de Franse bouwstijl herkennen. Iets waar ik elk moment van geniet. Één ding hebben ze in ieder geval gemeen: alles is oud. Maar dat geeft juist wel wat meer sfeer!

 

Franse landschap Normandië - cup of lisa

Daarnaast kun je onderweg erg genieten van het heuvelachtige landschap die bedekt wordt door een deken van graanvelden. Elk dorpje of stadje heeft ook minimaal 1 kathedraal die ook zeker de moeite waard zijn om even te bekijken.

Cup of Lisa - Normandië - zilverreiger Cup of Lisa - Normandië - Frankrijk

Kortom: genoeg te doen hier in het prachtige en bijzondere Normandië! Ik heb al veel beleefd en ik kijk erg uit naar de komende dagen hier in Frankrijk. 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s