Vijf tips voor de beginnende fotograaf

Op internet kom je de mooiste foto’s tegen. Gewoon van de natuur, vakantiebestemmingen of mensen. Je komt tot de beslissing om zelf ook een goede camera aan te schaffen. Een goede keuze, want je ontdekt een nieuwe hobby waar je gelukkig van wordt! Ben je beginnend fotograaf en weet je eigenlijk niet zo goed hoe je moet beginnen? Let dan even op deze tips.

1.Neem altijd een camera mee
Goed, nu heb je een camera in de pocket die je kunt gaan gebruiken. Hoe vaak overkomt het je niet dat je onderweg naar iets bent en de mooiste fotomomenten tegenkomt? Heel vaak. Weg met de baalmomenten en mis geen enkele poging tot de mooiste foto. Neem daarom ook gewoon zo vaak mogelijk je camera mee. Is de spiegelreflex te groot om handig mee te nemen? Misschien is het dan een goed moment om een kleiner formaat camera te kopen die gemakkelijker mee kan.

2.Compositie is belangrijk
Alles draait in eerste instantie om de compositie. Hoe ga jij het beeld dat je voor je ziet op de foto zetten? Het belangrijkste voorwerp hoeft dus niet perse in het midden van de foto te staan. Dat klinkt misschien vreemd, maar de foto geeft meer effect als het belangrijkste voorwerp meer naar de zijkant staat. Zoals onderstaande foto:

meeuw-strand

3.Let op details
Je hebt de juiste compositie uitgekozen. De volgende stap is het letten op de details. Al de kleinste vlekjes of voorwerpen kunnen het beeld verpesten. Een mooie zonsondergang lijkt het perfecte beeld, maar die misplaatste lantaarnpaal op de hoek van de foto duidelijk niet. Wees daardoor kritisch en oplettend.

4.Maak meerdere foto’s van één plek
Al lijkt één foto misschien genoeg, het kan voorkomen dat je later toch niet zo tevreden bent met het resultaat. Neem daarom meerdere foto’s in verschillende houdingen en vanuit verschillende hoeken (liggend of staand). Op die manier kun je thuis uit een reeks uiteindelijk de mooiste kiezen.

5.Probeer uit
Om helemaal vaardig te worden in het fotograferen, is het gewoon een kwestie van veel uitproberen. Ga naar buiten en probeer zoveel mogelijk te oefenen.

7 reacties Voeg uw reactie toe

 1. basdew1922 schreef:

  Goed om te weten. Heb sinds enige tijd m’n oude digitale camera weer terug (lag nog bij m’n vader). Mss die weer eens gebruiken!

  Liked by 1 persoon

  1. Lisa Prins schreef:

   Zeker doen! Deze prachtige winterse beelden buiten kun je dan mooi op de foto gaan zetten. Ben benieuwd naar het eindresultaat! Veel succes! 🙂

   Liked by 1 persoon

   1. basdew1922 schreef:

    Ik fiets veel, zeker als het droog en zonnig is. Dus dat kan in mijn geval prima 🙂

    Liked by 1 persoon

   2. Lisa Prins schreef:

    In dat geval moet het zeker goed komen! Wat voor camera heb je?

    Liked by 1 persoon

   3. basdew1922 schreef:

    Geen flauw idee hoe het model heet. Het is een simpel ding.

    Like

   4. Lisa Prins schreef:

    Haha oke! Nou met een simpele camera kun je soms al heel veel bereiken. Heel veel plezier! 🙂

    Liked by 1 persoon

   5. basdew1922 schreef:

    Absoluut en beter beginnen met een goedkoper ding dan meteen duizenden euros over de balk smijten (dat kan altijd nog).

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s