Rondreis Australië: Ozzy’s zijn echte sporters!

Na ruim 4 weken rondtrekken in het grote land ‘down under’, mag ik zeggen dat ik Australië beter heb leren kennen. Naast de vriendelijkheid die veel mensen hier met zich meedragen, genieten diezelfde mensen ook van het buitenleven. Een dag niet buiten geweest, is een dag niet geleefd. De temperaturen zijn hier dan ook buitengewoon aangenaam en dat maakt het dan ook een stuk gemakkelijker om je weg hier buiten te vinden. Maar welke sporten beoefenen de mensen hier graag in Australië?

Al vanaf jongs af aan groeien de kinderen hier op met sport. Op de basisscholen zijn er geen gymzalen maar sportvelden te vinden. Zo hebben de kinderen hier naast de gewone gymnastieklessen ook nog een extra uur in de week om een bepaalde sport te leren. Zo creëer je pas winnaars als je het mij vraagt!

Veel bekende sporten kom je tegen zoals tennis en basketbal. Ook het voetbal is hier in opmars. Soms is het echter lastig om te weten wanneer iemand het over voetbal heeft, aangezien de Australiërs voor bijna elke balsport die je beoefent met je voeten onder de term ‘football’ gebruiken. Zo is rugby aan de oostkust ontzettend populair. Het is hier voor kinderen ook toegestaan om deze sport te doen als ze jong zijn. In tegenstelling tot Nederland, want het zou niet goed zijn voor de groei van de hersenen van kinderen. Het gaat er soms ook ruig aan toe! Maar de mensen zijn door het dolle heen zodra er een belangrijke wedstrijd op het spel staat. Het is mooi om deze passie bij de mensen te zien die ik gesproken heb.

Nu is er nog een andere grote sport die ook onder de term ‘football’ hoort. Het is een sport die ik nog niet eerder gezien had. Het gaat hier om ‘Australian Football’. Deze sport is ook erg populair aan de westkust van Australië. Het lijkt op een combinatie van voetbal en rugby. Het veld heeft een ovale vorm en heeft, net zoals rugby, palen waarmee je punten kunt behalen. Er staan vier palen op een rij en je mag de bal er doorheen schieten om te kunnen ‘scoren’. Een bijzondere vorm van ‘football’ en persoonlijk vind ik het erg leuk om te zien!

Het maakt overigens niet uit of je een jongen of meisje bent. De sporten worden door beiden graag uitgevoerd. De Australische rugby dames zijn actief bezig op de olympische spelen. Het zijn dames met lef als je het mij vraagt en het is dan ook zeker de moeite waard om het eens te gaan bekijken.

Daarnaast kennen de mensen hier absoluut geen watervrees. Zwemles begint hier al zo vroeg mogelijk. Het schoolzwemmen vindt in de kustplaatsen al snel plaats in de zee. Het is een voorloper voor de surflessen die ze op school krijgen. Het surfen is zowel aan de oostkust als aan de westkust zeer populair. Weer of geen weer, zodra er hoge golven te vinden zijn, kun je de surfers gaan spotten.

Kortom: de Australiërs weten hoe je fit moet blijven. Het is voor mij een inspiratiebron geweest om te zien hoeveel de mensen het leven buiten vieren. Wellicht ook een mooie inspiratiebron voor alle Nederlanders onder ons. Stap vaker de deur uit en maak een mooie wandeling of fietstocht. Een beetje fit blijven is heus niet zo moeilijk, zolang je maar blijft doorzetten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: