The fighting spirit!

Na maanden van zwoegen, is het einde van mijn studietijd in zicht. Doorzettingsvermogen was het belangrijkste medicijn om naar dit moment toe te kunnen leven. Dat doet mij denken aan een workshop die ik heb mogen volgen onder leiding van niemand minder dan Arnold Vanderlyde. Een voormalig bokser, wat moest ik daarvan verwachten?

Het enige wat ik van hem wist, was dat hij een groot bokser was in Nederland. Maar dat hij mij die avond kon inspireren, was een extraatje. Hij begon met een verhaal over een eilandbewoner die meer waarde hechtte aan de weg naar de finish toe dan de finish opzich. Het grappige is dat men altijd spreekt over doelen behalen en hoeveel voldoening dat je geeft. Hij sprak over de reis en hoe belangrijk die kan zijn. Bewustwording van de weg naar het doel zorgt er voor dat je verantwoordelijk met jezelf omgaat. Op die manier creëer je geluksmomenten voor jezelf waar je elke dag bij stil kunt staan. Wijze woorden voor een bokser die waarschijnlijk veel klappen heeft moeten ontvangen als je het mij vraagt.

Na de inspirerende introductie mocht de groep in actie komen. Iets waar je sporters gelukkig mee maakt. Ookal was ik misschien niet helemaal voor de workshop gekleed (ik had mijn trainingspak thuis gelaten, in tegenstelling tot mijn ‘vechtpartner’ die avond), ik deed mijn uiterste best om alles eruit te halen. Hij gaf ons de opdracht om telkens kreten als ‘Go Team’ en ‘The Fighting Spirit’ te roepen. Ik moet toegeven dat ik dit in het begin een beetje vreemd vond en moest mijzelf uit de comfortzone slepen. Zeg nou zelf: wie durft uit het niets in een groep oppeppende teksten te schreeuwen? Ik merkte daarin de gedeelde spanningen in de groep, maar na een keer of vijf deed iedereen uit volle borst mee. Het doel was simpel. Kom uit je comfortzone. Op die manier kun je dingen bereiken in je leven. Daar zat wat in.

Ik begon echt plezier te krijgen en het enthousiasme straalde van de groep af. Na deze workshop kon ik alleen maar vol lof over deze bokslegende praten. Wat een inspiratie voor de sporters en het leven. Het heeft mij geholpen om na te denken over de weg die ik wil gaan volgen. Laten de inspirerende uitgangspunten van Arnold Vanderlyde een inspiratiebron zijn voor alle sporters, misschien wel voor alle mensen, om ons heen.

One thought on “The fighting spirit!

Add yours

 1. Goedemorgen,
  Weer een mooi filosofisch stuk Lisa.
  Waarvoor dank.
  Mocht je tijd hebben, is het de moeite het Filosofisch Kwintet op tv te volgen op zondag 12:15 1 of 2.
  Blijf je vraagtekens zetten…. dan blijf je nadenken.
  Groet,

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: